mandag 3. desember 2007

En overdose gale mødre, takk

jammen, da kommer min debut her i bloggen!
kommer med noen korte korte anbefalinger:
  • Linn T. Sunne : Happy
  • Charlotte Glaser Munch : For slem til å være snill

begge bøkene omhandler disse gærne, deprimerte eller suicidale mødrene som er i vinden for tiden.

happy

i årets brageprisvinner "happy" er moren til mo allerede død av en OD sovepiller, og mo skjuler sorgen og lengselen etter moren bak en fasade som en dag vil sprekke. mo forteller ingen i den nye klassen om sin avdøde mor, men spinner heller videre på historier der hun fremdeles er høyst levende.

sant og usant må til slutt skilles fra hverandre når resten av klassen går i mot henne. skal man juge, så må man være god til å juge. det geniale med boken er at morens selvmord ikke blir nevnt før mot slutten av boka. og man vil gjennom små hint kunne skjønne at det er noe som virkelig plager mo -men hva da...

for slem til å være snill

"for slem til å være snill" er en mer klassisk ungdomsroman. her er også mor psykisk syk, inntaket av ulike medikamenter er tilstedet, og en far som absolutt ikke er der. dikte og mai er begge 16, de har vært venner siden de gikk på barneskolen. mai blir kjæreste med tommy, og dikte begynner å forsyne seg av mors fristende pilleglass for å bedøve den forferdelige følelsen av bli glemt av sin beste venninne.

med betegnelsen klassisk mener jeg at den inneholder kjærlighet, vennskap og intriger. dikte har sex med tommy (!) på handikapdoen i anledning skolens julebord. mai finner det ut. det er ikke grenser for hvor slem man kan være ovenfor sin egen bestiss? boken handler om å bli usynliggjort av sin egen bestevenninne, men også det å usynliggjøre sin egen syke mor. enough is enough.

desidert to "feminine" ungdomsbøker med jenter i hovedrollen, og de psykologiske aspekterne står i kø. deilig med bøker hvor man kan lese mellom linjene, og når man er ferdig kan man si til seg selv "var det ikke det jeg sa..."